WINERY

The benchmark for white wines in
Spain

Our wines, mostly Verdejo varietal, are leaders within white wine consumption in Spain. They also have a major influence in foreign markets and are available in more than fifty countries such as Japan, China, the United States, Germany, United Kingdom, The Netherlands, or Mexico.

At present, Cuatro Rayas boasts about having modern facilities located in two wineries in the cradle of Verdejo, La Seca. The winery has been certified to the British Retail Consulting and IFS quality standards, essential for commercialisation in the European markets. These certifications confirm our keen interest to achieve excellent quality in every stage of the development of our products.

VINEYARDS

The weather and soil to make the
best possible wine.

Bodega Cuatro Rayas gathers vineyards from more than 300 winegrower members disseminated through almost 30 villages in the provinces of Valladolid and Segovia; a patchwork of plots, municipalities, and vineyard terrains that allow us to make a fairly comprehensive journey through the range and richness of soils and hillsides in our surrounding land. More than 2,400 vineyard hectares of different varieties—mainly Verdejo, but also Sauvignon Blanc, Viura, Palomino Fino, and Tempranillo—carefully controlled by the Technical Department of the winery over their entire vegetative cycle to get the best quality when the harvest comes. Among our plots, we have a small portion of mostly pre-phylloxera and goblet-trained century-old vineyards; an area with a lower production level, which is manually harvested, and, with those exquisite grapes, we produce our most exclusive wines, such Cuatro Rayas Viñedos Centenarios, the Cuarenta Vendimias range, or Amador Diez.

  1. FUNDACIÓN DE LA ‘BODEGA COOPERATIVA DE LA SECA’

    En una España inmersa en la incertidumbre de una inestabilidad política que derivaría tan solo un año más tarde en una Guerra Civil, las familias viticultoras que tenían sus viñedos en el entorno de la pequeña localidad vallisoletana de La Seca.

  2. AÑADA FUNDACIONAL

    Tan sólo 3 años después, los socios decidieron llevar el vino a la bodega por primera vez e introducirlo en grandes tinos.

  3. FIRMA DE LOS ESTATUTOS DE ‘AGRÍCOLA CASTELLANA’

    Menos de una década después de su fundación, la cooperativa cambia su denominación por ‘Agrícola Castellana’ y define sus propósitos y las responsabilidades de los miembros de su Junta Rectora.

  4. PRIMERA MARCA COMERCIAL ‘FINO 61’

    La década de los ’50 ve nacer la primera marca comercial de la bodega cooperativa. Bajo el nombre de ‘Fino 61’ se embotella y pone en el mercado vino de solera, la elaboración tradicional de la zona.

  5. EL 'PAGO DE LAS CUATRO RAYAS'

    El actual nombre de nuestra bodega se debe a un pago sobre el que en las décadas de los ’50 y ’60 se decía que se encontraban los mejores viñedos de la cooperativa.

  6. CÉSAR PRIETO SE INCORPORA COMO DIRECTOR GERENTE’

    Los años ’70 son testigo de la profesionalización y modernización de la Bodega, que incorpora al frente de las tareas de gestión a César Prieto.

  7. ÁNGEL CALLEJA ASUME LA DIRECCIÓN TÉCNICA

    Ángel Calleja −perteneciente a la primera promoción de enólogos de la Escuela de la Vid de Madrid.

  8. NACIMIENTO DE LA DENOMINACIÓN DE ORIGEN RUEDA

    El primer Reglamento de la DOP ‘Rueda’ y de su Consejo Regulador fue aprobado en enero de 1980, siendo la primera Denominación de Origen reconocida en la Comunidad Autónoma de Castilla y León.

  9. AMADOR DIEZ ASUME LA PRESIDENCIA DE LA COOPERATIVA

    Amador Diez de Íscar ocupará el cargo de presidente de Agrícola Castellana durante 21 años.

  10. VENDIMIA NOCTURNA MECANIZADA

    La última década del siglo XX trae consigo innovaciones técnicas que supondrán un antes y un después en la elaboración de vinos blancos.

  11. INNOVACIÓN Y CRECIMIENTO

    La energía que aporta el cambio de década, siglo y milenio lleva a la bodega a crecer y profesionalizarse de manera sustancial.

  12. 75 ANIVERSARIO

    El 75 cumpleaños de la que nació como ‘Bodega Cooperativa de La Seca’ se celebra de forma muy especial. 2010 es el año en que ve la luz la primera añada de ‘Viñedos Centenarios’.

  13. EL VERDEJO DE RUEDA EN EL MUNDO

    El último lustro lo protagoniza una de las etapas más dinámicas de la bodega cooperativa. Se hace una apuesta por la innovación y el desarrollo tecnológico ampliando las instalaciones con la construcción de una segunda sede.

  14. BODEGA CUATRO RAYAS, VINO GREEN & SOCIAL E INAUGURACIÓN NUEVO CENTRO LOGÍSTICO

    El último año ha sido clave en la historia de nuestra bodega a todos los niveles.

  15. PRIMERA MARCA COMERCIAL ‘FINO 61’

    La década de los ’50 ve nacer la primera marca comercial de la bodega cooperativa. Bajo el nombre de ‘Fino 61’ se embotella y pone en el mercado vino de solera, la elaboración tradicional de la zona.

  16. #TODOIRÁBIEN

    En un año que pasará a la Historia por la llegada de una crisis sanitaria internacional sin precedentes, Cuatro Rayas hace frente a la pandemia del COVID-19 demostrando una enorme capacidad de adaptación ante las adversidades.

OUR STORY

Work, tradition, and effort over 80 years

Our winery holds more than 80 years of history of effort and passion for viticulture and wine. Discover the steps we have taken along this journey to become a benchmark winery in the Spanish white wine market.

WINEMAKERS

Three generations of winemakers
to create a wide range of wines

Three generations of winemakers to create a wide range of wines

Elena M. Oyagüe

With a career of more than twenty years in our winery, Elena’s wealth of experience provides our wines with the heft of her knowledge upon our winemaking tradition. Her commitment and passion for the profession make her the perfect image of modern women in the world of wine.

His youth and freshness become a perfect coupage thanks to his training and experience in the industry, making Roberto a key element for the proper development of the health of our wines in the future. Innovation at the forefront of creation, without losing perspective of what enabled us to come this far.

Roberto L. Tello

INTERNATIONALISATION

International presence of Bodega Cuatro Rayas

With a yearly production of around 17 million kilos of grapes—80% of Verdejo variety—, the cooperative winery Cuatro Rayas is a benchmark in the white wine market, both inside and outside the country.

Nowadays, our products reach our customers in more than 50 countries: making Cuatro Rayas brand available not only in Europe, but also in Latin American, American, and even Asian markets.

The winery has been certified to the British Retail Consulting and IFS quality standards, essential for commercialisation in the European markets. These certifications confirm our keen interest to achieve excellent quality in every stage of the development of our products.

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